lauantai 9. kesäkuuta 2018

Pieni matkaopas Roomaan


Ensin aloitin kirjoittamaan Rooman matkastamme tekstiä, joka oli pituudeltaan pienoisromaanin mittainen joten päätin tiivistää. Tässä siis lyhyt versio ja parhaimmat vinkkini niille, jotka suunnittelevat matkaa ikuiseen kaupunkiin.

(Kaikki kuvat ovat aviomieheni ottamia. Hän oli meidän virallinen matkakuvaajamme.)

Hotellista

Hotellimme Princeps Boutique Hotel oli siisti ja erittäin mukava. Henkilökunta on palvelualtista ja aamiaisella saat vatsasi täyteen. Hotelli tarjoaa myös mahdollisuuden kahviautomaatin käyttöön iltaan asti ja samasta tilasta saa myös ilmaiseksi kivennäisvettä.  Hotelli sijaitsee Santa Maria Maggiore kirkon vieressä ja kävelyetäisyydellä kaikista tärkeimmistä nähtävyyksistä. Jos varaat huoneesi täältä varaudu siihen, että hotellista soitetaan muutama päivä ennen matkaa ja varmistetaan hotelliin kirjautumisaikanne.

Tärkeimmät vinkkini Roomaan matkaavalle

Varaa metroliput etukäteen Fiumicinon lentokentältä Rooman keskustan ja takaisin.

Varaa liput etukäteen Galleria Borgheseen, koska se on periaatteessa joka päivä loppuun myyty. Huomioitavaa on myös se, että oleskelu museossa on rajoitettu kahteen tuntiin.

Älä varaa lippuja etukäteen Colosseumille, koska löydät itsesi vain seisomasta toisesta jonosta lippuja varaamattomien vierestä. Mene Colosseumille ennen kuin se aukeaa ja pääset sisälle kohtalaisen lyhyellä jonottamisella.

Mene kaikkiin, siis kaikkiin, nähtävyyksiin aamusta. Ennen kello kymmentä pääset suurimpaan osaan paikoista hyvin vähällä jonottamisella. Puolenpäivän jälkeen tarina on jo aivan toinen.

Samalla lipulla, jonka ostat Colosseumilta, pääset myös Forum Romanum alueelle. Forum Romanum on paras paikka saada tuntumaa antiikin aikaiseen Roomaan. Lippu on voimassa kaksi päivää ja sillä pääset kerran Colosseumille ja Forum Romanumille.

Kaikki alueet ja nähtävyydet ovat paljon isompia kuin kartassa näyttävät. Laita jalkaasi todella mukavat kävelykengät, ota mukaasi vesipullo ja paikallista vessat ajoissa. Yhdessä kohteessa menee helposti viisikin tuntia ja kävelyä tulee kymmenenkin kilometriä. Poikkeus Pantheon: sieltä voit selvitä jopa 45 minuutissa.

Yleiset vessat ovat saastaisia, jopa museoissa. Suosittelen siis suunnittelemaan reissut niin, että käytte välillä hotellilla vessa- ja levähdystauoilla.

Roomassa täytyy maksaa kaupunkivero, kun kirjaudut ulos hotellista. Kaupunkivero on 4 – 7 euroa yöltä per henkilö. Meidän hotellissamme se oli 4 euroa. Varaudu myös siihen, että kaupunkiveron voi maksaa vain käteisellä.

Paras aika matkustaa Roomaan on lokakuusta toukokuuhun. Suosittelen välttämään kesäkuukausia, koska helle on aivan liikaa suomalaiselle jo toukokuussa ja voin luvata, että ihmisiä on tarpeeksi turistikauden ulkopuolellakin.

Paras tapa liikkua on kävellen. Rooma ei ole ykköskohde liikuntarajoitteisille, koska maasto on mäkistä ja kävelykadut ovat epätasaisia ja paikoin erittäin huonossa kunnossa. Osissa nähtävyyksissäkin kulkeminen on haastavaa. Kaupungissa kiertävät näköalabussit, joilla pääsee tärkeimmille nähtävyyksille.

Nähtävyyksistä

Borghesen puisto. Täysin ilmeinen puisto alue, joka on valtava ja uskomattoman kaunis. Se on todellinen keidas kaupungin sydämessä. Mene keskellä viikkoa niin saat käyskennellä rauhassa. Erityisesti sunnuntaisin puisto on täynnä väkeä, koska paikallisilla on vapaapäivä. Samalla alueella on eläintarha ja Villa Borghese (eli Galleria Borghese). Eläintarhaankin kannattaa mennä aamusta, ennen koululaisryhmiä ja suurinta osaa muista turisteista.

Puistoa pitkin kuljeksiessa saatat törmätä yllättäen Villa Mediciin ja sen vierestä avautuvaan näköalapaikkaan, jossa on yksi parhaista näkymistä Rooman yli. Sinne kannattaa eksyä.

Musei Capitolini sijaitsee kävelyetäisyydellä Colosseumilta. Museo kompleksi kiertää Piazza del Campidoglionia, jossa on Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan kopio, alkuperäinen on museon sisällä. Jos minun pitäisi valita yksi museo, jota suositella, se olisi tämä. Olet sitten kiinnostunut antiikista tai et, mene tänne. Museon sisällä on kahvila, jossa kannattaa piipahtaa levähtämässä, koska museo on paljon isompi kuin ulkopäin näyttää.

Castel Sant’ Angelo eli Pyhän enkelin linna sijaitsee Tiber joen rannalla lähellä Vatikania. Joen yli linnaan vie silta, jota koristavat suuret enkelipatsaat. Kannattaa käydä, jos olet kiinnostunut sotahistoriasta ja korkeat paikat eivät pelota. Erittäin kiinnostava paikka, josta löytyy myös kahvila, jos haluatte lepuuttaa jalkojanne.

Forum Romanum alueelle pääset samalla lipulla kuin Colosseumille. Alue on tänä päivänä suuri antiikin aikainen rauniopuisto, jossa kävely on kuin tutkimusretkellä olisi. Jos sinun pitää valita menetkö Colosseumille vai Forum Romanumille, niin ehdottomasti kannattaa valita Forum Romanum. Colosseum on paljon vaikuttavampi ulkoa kuin sisältä.

Nähtävyyksien lippujen hintoja on kritisoitu kalliiksi, mutta mielestäni hinta-laatusuhde on kohdillaan. Jos et halua ostaa lippuja minnekään nähtävyyksiin tai museoihin niin ei sinun tarvitse. Rooma on todellakin yksi suuri ulkoilmamuseo. Ilman lippujakin näet paljon. Voit käyskennellä sinne minne jalat vievät ja ihmetellä sitä mitä tulee vastaan.

Roomaa matkaavia varoitetaan aina taskuvarkaista, mutta nykyään suurempia riesoja ovat koruja ja ruusuja kaupittelevat miehet. Jos sinua lähestyy iloinen tumma mies, niin voit olla varma, että kohta sinulta pyydetään rahaa vastineeksi rannekorusta. Ruusuhuijareita on erityisesti Piazza del Poppolo –aukiolla. Siellä meidän piti jo hieman korottaa ääntä, että ruusuhuijarit jättivät meidät rauhaan. Ruusuhuijaus toimii niin, että naiselle tyrkätään ruusu käteen ja sitten aletaan vaatia rahaa. Hoe vain kaikille jotka lähestyvät sinua kovaan ääneen ”NO!”

Syömisestä

Ruokailu ravintoloissa on suunnilleen samoissa hinnoissa kuin Suomessakin ja ravintoloita on lähes joka kulmalla. En murehtisi siitä liikaa onko ravintola turisti paikka vain ei, koska oletettavasti se on. Ruoan taso vaihtelee, mutta saat kuitenkin vatsasi täyteen.

Yksi ravintola, johon törmäsimme on mainitsemisen arvoinen: Larys. Larys on venäläis-italialainen ravintola, joka sijaitsee lähellä Borghesen puistoa. Ruoka on yksinkertaista ja todella hyvää. Siellä syömäni munakoiso-annos on niitä harvoja ruokia, joita en olisi jakanut kenenkään kanssa. Minun ruoka! Osta oma!

Roomassa syödessä on huomioitavaa se, että ruokien kanssa harvemmin tulee kastikkeita, pasta-annokset ovat valtavia ja ruokien maut ovat miedompia kuin mihin olemme tottuneet Suomessa. Juomaksi suosittelen joka paikassa tuoretta appelsiinimehua. Appelsiinit puristetaan paikan päällä mehuksi ja paikasta riippuen saat joko siivilöidyn tai siivilöimättömän version, jossa on mukana jopa siemenet.

Loppusanat

Rooma on niitä kaupunkeja, joista joko pitää tai ei pidä. Katollinen kirkko on vahvasti läsnä kaikkialla ja kulttuuria on niin paljon, että pyörryttää. Jos sinulle tulee sellainen tunne, ettet tiedä minne katsoa ja olet muutenkin hämmentynyt, niin se vain kuuluu asiaan. Muista, että kaikesta ei voi innostua ja saat innostua juuri siitä mistä haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni matkaopas Roomaan

Ensin aloitin kirjoittamaan Rooman matkastamme tekstiä, joka oli pituudeltaan pienoisromaanin mittainen joten päätin tiivistää. Tässä siis...